10 Temmuz 2014 Perşembe

Molluskum Kontagiosum

Moloskum lezyonları bazen HPV virüsüne bağlı genital siğiller ile karışabilen  Pox virüs denen virüsler tarafından oluşan lezyonlardır. Ciltte  kabarcıklar  şeklinde lezyonlar oluşur. Doktor tarafından Genital Herpes ve Kondilom lezyonlarından ayırt edilmelidir.
Daha çok çocuklarda görülmesine rağmen cinsel ilişki ile geçebildiği için günümüzde gençlerde sıklıkla görülmektedir.Molluskum lezyonlarına  neden olan virüs derideki küçük bir sıyrıktan ve kıl diplerinden cilde girer. Bulaşma mollosum kontagiosum lezyomu olan kişinin doğrudan temas etmesi ile bulaşma olmaktadır. Cinsel ilişki esnasında özellikle genital bölgedeki lezyonlara temas sonucu bulaşma olur. Ayrıca yüzme havuzu, sauna ve buhar odalarında bulaşma olabilir. Virüsle enfekte olan havlu, çarşaf, giysiler ve oyuncaklar yoluyla da geçiş olabilir. Mollloskum lezyonuna dokunmuş eller ile vücudun başka bir bölümüne dokunma sonrası yeni yerlere de bulaşma olur.
Pox Virüs alındıktan sonraciltte lezyonlar ve  belirtiler ortaya çıkıncaya kadar 2-7 hafta geçer. Bu süre bazı kişilerde  6 aya kadar uzayabilir. Molloskum lezyonları genellikle ilk lezyon çıkmasından sonra iki yıl boyunca daha tekrarlayabilir ve yeniden çıkabilir.

Molloskum kontagiosum lezyonları genellikle tecrübesiz gözler tarafından genital siğillerle de karışabilen çok sayıda inci taneleri gibi, ten renginde, ciltten kabarmış, kubbe şeklinde lezyonlar oluşur. Moluskum lezyonları sıkıldığında buradan süt renginde ve kıvamında bir sıvı çıkar. Sivilceye benzerler ama sivilceden daha serttirler ve ağrısızdırlar sıklıkla da  kaşıntı yapabilirler.
Molluskum lezyonlarılar vücudun her yerinde çıkabildiği gibi gençlerde genellikle cinsel bölgede alt karın, kasık ve uyluk bölgesinde görülürler.Herhangi bir komplikasyona yol açmazlar. 

Kabarıklıklar iltihaplanabilir ve kırmızı bir renge dönüşebilirler. Bu döküntüler bazen kendiliğinden bazen de kaşıyınca kanayabilirler. Lezyonlar  genellikle 9-10  ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. İyileştiğinde çoğunlukla bir iz bırakmazlar.


Molluscum kontagiosum  lezyonları kendiliğinden geçmiyor ve yayılmaya bulaşmaya meyilli iseler doktor tarafından yakılarak tedavi edilebilirler.Siğil benzeri bu lezyonları kendi kendinize ortadan kaldırmaya uğraşmak ağrıya, ciltte iz kalmasına, vücudun başka yerlerine yayılmaya ve lezyonların olduğu yerlerde ikincil enfeksiyonlar oluşmasına yol açabilmektedir.
Detaylı Bilgi ve hpv Tedavisi İçin;